Art Cube

Novara - Italy / 2009
Architecture, Installations

show more

In the farm landscape of Casalbeltrame, an old farmhouse, tucked into the vast stretches of rice fields typical of the Piedmont plains, was turned into an art center. The place is a workshop where artists share both their creative work and their daily lives. After the building was remodeled and adapted to its new function, a request was made for a volume in the center of a large square courtyard. It was meant to mark the space for working on marble outdoors and be a lightweight cover for working in the summer while conveying a symbolic value in defining a personality for the large empty space. The space has square plan on which a frame of Corten steel columns stands, defining a cubic space 9 meters of side. From the square form of the roof, a series of circular bars, also Corten steel, converges towards the tip of a strut that projects diagonally up to 16 meters. On the cables that support the large diagonal piece against the cube’s top peak, a microperforated PVC canvas can be stretched to “construct” a large shaded area underneath. In this way, the installation forms a large sundial in the square, measuring time and the passing of the hours by throwing its shadow on the ground.

LocationNovara - Italy
Project2009
PurchaserMaterima S.r.l.
Price€ 157.000
StructureMap Carpenteria Metallica S.r.l.
Building Surface81 sq.m